ROWING: The Boat Race

Degenen die de beschrijving van mijn blog hebben gelezen weten dat ik heel erg van roeien houdt. Daarom wilde ik toch nog even aandacht geven aan The Boat Race, die zowel legendarisch als dramatisch was. Het heeft al een paar dagen geleden, zaterdag om precies te zijn, plaatsgevonden, maar toch.

The Boat Race is een roeiwedstrijd tussen de universiteiten Cambridge en Oxford. De race wordt geroeid in 8’en en ik ga het nu hebben over de mannen acht, omdat dat de race is waarin alles is gebeurd en die is ook het belangrijkst (sorry voor alle feministen onder ons, dat is nu eenmaal de waarheid (; ). De wedstrijd gaat over een afstand van 7 km over de Theems in Londen.

Het begin van de race, toen alles nog wel goed ging.Zwemmer tussen de boten

Wat gebeurde er nou? Waarom is de allereerste Boat Race die ik in mijn leven heb gezien ook meteen een historische, legendarische en dramatische? Om te beginnen: toen de boten op de helft waren bleek er een man in het water te zwemmen, voor de boten! Hierdoor moesten de boten te stoppen. Die man deed dit niet per ongeluk, je bent wel gek als je niet doorhebt dat daar een race bezig is want er zijn superveel mensen aan het kijken, hij protesteerde. Hij protesteerde tegen het kapitalisme en de elite die The Boat Race zou kenmerken, zo zegt hij.


Dit is natuurlijk vreselijk. De roeiers die hieraan meededen hebben 7 maanden trainen hierin gestopt, en dan niet zomaar trainen, maar echt 6/7 dagen per week alles geven. Als de demonstrant ergens tegen wilde protesteren dan was dit zeker niet de manier.  Nummer 2 in de boot van Oxford, William Zeng verwoorde dit het beste op zijn twitter:

“When I missed your head with my blade I knew only that you were a swimmer, and if you say you are a protester then, no matter what you say your cause may be, your action speaks too loudly for me to hear you. I know, with immediate emotion, exactly what you were protesting. You were protesting the right of seventeen young men and one woman to compete fairly and honorably, to demonstrate their hard work and desire in a proud tradition. You were protesting their right to devote years of their lives, their friendships, and their souls to the fair pursuit of the joysand the hardships of sport. You, who would make a mockery of their dedication and their courage, are a mockery of a man.”

Crash tussen de boten

Hierna moesten de boten overnieuw beginnen, wat natuurlijk vreselijk is omdat de roeiers op het moment van stoppen waarschijnlijk al erg moe waren. Ze moesten een vrij groot stuk terug roeien en begonnen toen overnieuw. Als je denkt dat het allemaal niet nog erger kan, dat kon dus wel. Na ongeveer een minuut stuurde de stuur van Oxford iets te veel in, waardoor de riemen van de boten in elkaar kwamen en het blad van een van de roeiers van Oxford afbrak. 9 van de 10 keer komen beiden boten er op zo’n moment heelhuids uit, maar tijdens deze race niet.

Bewusteloos

Hierna was de race natuurlijk beslist, want hoe hard je ook roeit, met z’n zevenen kon Oxford niet tegen acht mannen van Cambridge op. Cambridge won deze race dan ook. Toch probeerden de roeiers van Oxford nog alles om te winnen, de boeg had misschien wel te veel gegeven. Alex Woods, de boeg van Oxford, raakte bewusteloos. De andere roeiers merkten dat ook niet snel op, omdat hij helemaal achter in de boot zat. Alex Woods werd naar het ziekenhuis gebracht en het gaat gelukkig weer relatief goed met hem.

Hier probeert William Zeng Alex Woods bij te brengen.

In het kort: een dramatische bootrace die voor beide partijen slecht is afgelopen. Cambridge heeft dan wel gewonnen, maar die hebben ook niet gewonnen van een ploeg die heel veel weerstand kon bieden, dus dat zijn geen ideale omstandigheden. Toch wil ik Cambridge wel feliciteren met hun overwinning. Ook was dit voor heel veel roeiers de enige en laatste keer dat ze deze race roeide. Waarschijnlijk ook voor de enige Nederlander die meeroeiden, de slag van Oxford Roel Haen. Dit zegt hij tegen nu.nl:

“Dit was het denk ik. Ik heb er nog niet echt over nagedacht, maar ik zie me dit niet een tweede keer doen. Het kost veel kracht, energie en ook geld om een jaar lang hier alles voor opzij te zetten. Dit had de laatste race van mijn carrière moeten zijn. Enorm balen dat het zo gaat.”

Bron foto's: http://www.guardian.co.uk/ 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: